Ziektes.Verlies van de staart en ander trauma.Het meest geziene trauma in Nieuw-Caledonische gekko's is het verlies van de staart. Gelukkig groeit deze bij alle soorten weer gewoon aan, met uitzondering van de Rhacodactylus ciliatus en Rhacodactylus chahoua.
Vaak verliezen de dieren hun staart door onderlinge ruzies als ze jong zijn. Als je dieren van verschillende groottes bij elkaar zet zal de grootste vaan de kleinste aanvallen wat resulteert in het verlies van de staart van de kleinste.
Daarom moet je alleen dieren van dezelfde grootte bij elkaar zetten.
Gargoyles staan bekend om het opeten van andermans staart. Dit komt voornamelijk voor bij dieren aan de start van het kweek seizoen. De vrouw zal dan vaak de staart van de man opeten.
Bij leachianus wordt het verlies van de staart voornamelijk gezien bij niet compatibele dieren. De zwakste van de 2 zal achterna gezeten en gebeten worden.
Bij dit soort dingen treden slechts zelden infecties op en hoeft dus ook niet behandeld te worden. Zorg er alleen voor dat het gewonde dier apart gehuisvest wordt tot de wond volledig geheeld is en de staart weer terug groeit (met uitzondering van ciliatus en chahoua).
Andere trauma's die voorkomen zijn bijtwonden aan de kop, nek of staartbasis.
Bijtwonden in de nek bij leachianus is normaal in het kweek seizoen, zolang de wonden niet te ernstig zijn. Als de wonden aan de voorkant van de kop of aan de staartbasis zitten kan dit duiden op ruzie binnen de groep.
Wederom treden er zelden infecties op maar de gewonde dieren moeten wel apart gezet worden.
Als je dit niet doet kan het ook leiden tot nog meer verwondingen, stress en uiteindelijk de dood van de gekko.

Een geregenereerde staart van een Rhacodactylus t. trachycephalus.


Floppy-tail syndroom - FTS.Dit wordt het meest gezien bij Rhacodactylus ciliatus en Rhacdactylus auriculatus en wordt veroorzaakt door meerdere factoren.
FTS is het naar de zijkant op over de rug heen klappen van de staart van de gekko wanneer deze met de kop naar beneden hangt.
Soms veroorzaakt FTS ook een vervorming van het bekken in de richting waar de staart heen hangt.
Het is geen afwijking die alleen voorkomt bij dieren in gevangenschap, het komt ook bij Rhacodactylus in het wild voor.
De botten in het heup gedeelte zijn betrekkelijk dun waardoor, met zelfs een minimale calcium deficiŽntie, het gewicht van de staart te veel wordt voor de botten en deze laat vervormen.
In gevangenschap wordt FTS voornamelijk gezien bij ciliatus en auriculatus die minimalistisch gehuisvest worden. Als er weinig takken en andere klimmogelijkheden in de bak aanwezig zijn, zal de gekko al snel aan het glas gaan hangen.
Vaak hangen ze dan met de kop naar beneden. De staart van deze dieren is behoorlijk zwaar in verhouding tot het lijf en dan gaat de zwaartekracht meespelen.
Door de zwaartekracht zal de staart langs of over het lijf heen klappen, wat dus leidt tot FTS.
Deze aandoening kan niet genezen worden, de schade aan het skelet is permanent. Het hebben van FTS heeft geen effect op de gezondheid of de voortplanting van het dier.
Om FTS te voorkomen moeten de dieren een goed uitgebalanceerd dieet krijgen en genoeg klim mogelijkheden, zodat ze niet aan het glas gaan hangen.


Zig-Zag staart.Deze aandoening kenmerkt zich door kronkels over de gehele lengte van de staart, vaak wordt dit ook gezien bij een lichte calcium deficiŽntie.
Zig-zag staart komt echter veel voor bij leachianus en chahoua hatchlings, en is van geen betekenis als het diertje verder gezond oogt en het alleen de staart is waar de kronkels in zitten.
Ook bij vrouwelijke chahoua komt een zig-zag staart vaak voor aan het eind van het kweek-seizoen, wanneer ze al een paar legsels geproduceerd heeft.
Voorzie de dieren van een goed en uitgebalanceerd dieet dan trekt het vanzelf weg.
Zodra het bekken en de staartbasis mee gaat doen is het een ander verhaal. Vaak is dat het begin van een grotere calcium deficiŽntie en moet er ingegrepen worden voordat er MBD ontstaat.
Zig-Zag staart bij Rhacodactylus chahoua.


Metabolic Bone Disease - MBDNet als alle snel groeiende reptielen vereisen Nieuw- Caledonische gekko's een bepaald gehalte aan calcium in hun dieet, die ze nodig hebben voor de opbouw van hun skelet.
Tegelijk hebben ze ook een Vitamine D3 nodig op de opname van calcium mogelijk te maken. Calcium moeten de dieren oraal binnen krijgen en vitamine D3 oraal of door middel van een UV-B lamp.
Als je niet voldoet aan de benodigde hoeveelheid calcium en D3 kunnen ze Metabolic Bone Disease ontwikkelen.
Gekko's die lijden aan MBD krijgen zachte en flexibele botten. Dit is het duidelijkst te zien aan de onderkaak, poten en het bekken.
Aan het begin kun je zien dat de gekko een beetje loopt te trillen tijdens het bewegen.
Gekko's met deze aandoening kunnen vaak niet eten en bewegen wat weer leidt tot de dood van het diertje. Zelfs als snel een behandeling ingezet wordt is het nog maar de vraag of het diertje het overleefd.
MBD slaat snel toe, vaak in een nacht is het al gebeurd. Het wordt het meest gezien bij jonge vrouwjes die moeten gaan leggen.
En op zich gezond uit ziend vrouwtje kan binnen een nacht weke botten krijgen als ze de calcium in haar reserves heeft gebuikt voor het aanmaken van een eierschaal.
Als een diertje een calcium-crash heeft kun je het beste in water opgelost calcium geven. Met een pipetje kun je steeds een druppel op het neusje laten vallen wat ze dan vanzelf oplikken.
Soms zijn de dieren zo zwak dat ze niet meer kunnen slikken, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk!
Een diertje wat een calcium crash heeft moet apart gehouden worden en niet mee gekweekt worden tot hij of zij weer volledig is opgeknapt.
Je zal altijd wel aan de gekko kunnen zien dat hij MBD gehad heeft, hoewel de effecten een stuk verminderd kunnen worden als je er op tijd bij bent.