Rhacodactylus trachyrhynchusDe Greater Rough Snouted gekko is, samen met de Lesser Rough Snouted gekko, een van de meest zeldzame en gewilde gekko's in de Rhacodactylus houders wereld.
Dit is een van de meest aparte gekko soorten ter wereld en uniek in zijn soort.
Het zijn levendbarende gekko's, wat betekend dat ze bevallen van levende jongen in plaats dat ze een ei leggen.De trachyrhynchus is een van de grotere gekkosoorten in het Rhacodactylus genus. De Greater Rough snouted gecko kan een totale lengte van 30 cm bereiken.
Met nog maar enkele exemplaren in het wild, staan ze inmiddels op een nominatie lijst voor CITES als bedreigd diersoort. We zijn dan ook heel erg blij dat we de kans hebben gekregen om met dit fantastische soort te mogen werken! De trachyrhynchus kan een leeftijd van 30 jaar bereiken.


Geslachtsbepaling


De meningen over het bepalen van het geslacht zijn bij deze dieren nogal verdeeld. De een zegt dat het aan het uiterlijk te zien is. De mannen zouden witte stippen op hun lijf hebben en de vrouwen niet. En volgens andere kunnen ze door middel van de porien gesext worden. Hoe dan ook, bij een leeftijd van 3 tot 4 jaar zijn ze makkelijk te sexen, mannen vertonen dan een duidelijke hemipenis bult, die de vrouwtjes niet hebben.
Het duurt 7 jaar voordat een trachyrhycnhus volwassen is. Ze bevallen doorgaans van 2 baby's per jaar. Maar het kan ook heel goed zo zijn dat ze en jaar overslaan.Huisvesting van de Greater Rough Snouted gecko


Net als de chahoua heeft de Greater Trachy een grijpstaart, alleen gebruikt deze hem echt als een 5e poot.
Het is ook een van de weinige gekko soortden die van water houden en dus graag een bad neemt.
De greater leeft voornamelijk hoog in de bomen dus een hoog terraruim is aan te raden. In principe kun je ze net zo huisvesten als een chahoua. Een bak van 50x50x90 (lxbxh) is goed voor een koppel.
Omdat ze uit een gematigd klimaat komen zijn ze makkelijk op kamertemperatuur(21-25 graden) te houden. 's Nachts mag de temperatuur rond de 20-22 graden zijn.
Zorg voor voldoende klim en schuil mogelijkheden. Als bodembedekking gebruiken we Jungle bark, dit ziet er natuurlijk uit is voelt niet hard aan voor de diertjes. De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen, Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid.
Aangezien dit soort levend barend is en dus geen eitjes zullen begraven hebben we ervoor gekozen om de bak zo natuurlijk mogelijk in te richten met het gebruik van groot bladerige planten..
De trachyrhynchus is minder sociaal dan de Lesser.Het is beter om ze zo jong mogelijk samen te zetten want als ze wat ouder zijn zullen ze elkaar lastiger accepteren.
De mannetjes willen hun nakeek nog wel eens opeten, voorzichtigheid is dus geboden wanneer je met deze soort kweekt
Ze hebben de meest pijnlijke beet van alle Rhacodactylus! Ze hebben erg lange en scherpe tanden waarmee ze, zelfs als ze nog erg jong zijn, zeker bloed zullen trekken.
Voeding.


Trachy's eten hetzelfde als alle andere Rhacodactylus. Ze eten insecten, fruit en pinkies.
Hier eten ze het Repashy MRP. Dit krijgen ze 3 keer per week.
Ook vers gepureerd fruit weten ze hier te waarderen, ze krijgen kiwi, banaan of mango.
Ook geven we ze krekels of Blaptica Dubia, zodat ze toch wat te jagen hebben.