Geslachtsbepaling bij Nieuw-Caledonische gekko's.Het geslacht van Nieuw Caledonische gekko's is op latere leeftijd makkelijk te bepalen.
Mannetjes hebben een hemipenes-bult bij de staartbasis, vrouwen hebben deze niet.
Hieronder een foto om dit verschil aan te geven.
C. ciliatus man:C. ciliatus vrouw:


Meestal begint de hemipenes-bult zichtbaar te worden tussen de 10 en 15 gram, maar soms ook pas tussen de 15 en 20 gram, maar je kunt de dieren ook sexen voor deze bult verschijnt.
Bij een gram of 5-10 beginnen mannelijke Nieuw Caledonische reuzengekko's de "Pre-anale PoriŽn" zichtbaar te worden (enkele laatbloeiende uitzonderingen daargelaten), vrouwelijke dieren hebben deze poriŽn niet.
Deze zijn te zien via een loep, macro-foto of een scan.
Soms is het echter heel lastig om het op een jonge leeftijd met een loepje te zien, vooral als het diertje veel patroon heeft op de buik.

Het bovenstaande geld voor Correlophus cilatus, sarasinorum en Mniarogekko chahoua. Bij vrouwenlijke exemplaren van Rhacodactylus leachianus, auriculatus en trachycephalus komen soms ook "Pseudo-poriŽn" voor.
Je ziet dan wel "deukjes" in de schubben maar niet echt die zwarte pitjes.
Bij auriculatus kunnen vrouwen ook echte pre-anale poriŽn hebben. Ze hebben dan 3 of minder rijen met poriŽn, mannen hebben er meer dan 3.


Dit is een close-up foto van het gebied bij een C. ciliatus vrouw. Zoals je ziet zijn er hier geen poriŽn aanwezig.Dit is een foto van een C. ciliatus man. Hier zijn duidelijk poriŽn waar te nemen.

Dit zijn 2 foto's van baby Rh. leachianus.
Op het moment van de opname weegt de dame 8,9 gram en de man 9.9 gram.

Dit is een foto van een vrouwelijk dier. Zoals je ziet zijn er hier geen poriŽn aanwezig.

Dit is een foto van een mannelijk dier. Hier zijn duidelijk poriŽn waar te nemen.

Dit is een close-up foto van het gebied bij een Rh. auriculatus vrouw. Zoals je ziet zijn er hier geen poriŽn aanwezig.Dit is een foto van een Rh. auriculatus man. Hier zijn duidelijk poriŽn waar te nemen.

Dit is een close-up foto van het gebied bij een C. sarasinorum vrouw. Zoals je ziet zijn er hier geen poriŽn aanwezig.Dit is een foto van een C. sarasinorum man. Hier zijn duidelijk poriŽn waar te nemen.