Correlophus SarasinorumCorrelophus sarasinorum, of Roux's reuzengekko is de meest ondergewaardeerde gekko's uit Nieuw Caledonie. Er zijn maar weinig mensen die ze houden en daarom zijn ze nog steeds een zeldzaamheid in de hobby.
Ze zeggen dat het een vrij schichtige gekko is met een sterke neiging tot vluchten, maar daar hebben wij nog niks van gemerkt. Regelmatig hanteren zorgt ervoor dat ze rustiger worden en dan zijn het qua karakter net cresties.

Sara's (zoals de liefhebbers ze noemen)kunnen een volwassen lengte van 26 cm bereiken (van kop tot staartpunt) maar vaak wordt de lengte aangegeven in SVL (Snout to vent lenght). De SVL van een Sara is 12-13 cm. Een volwassen sara weegt ongeveer 60-65 gram. De levensverwachting van een sara is 30 jaar.

Geslachtsbepaling


Na 12-14 maanden is de Roux's reuzengekko sexueel volwassen. Tegen die tijd zijn ze makkelijk te sexen De mannen vertonen een duidelijke bult aan de staartbasis. Hier zit de Hemipenis. De vrouwelijke dieren hebben nauwelijks of geen bult. Bij dieren met een SVLvan 8 cm is het geslacht al te bepalen door middel van een loep. De mannelijke dieren vertonen dan Preanale poriŽn en de vrouwtjes hebben deze niet.

Huisvesting van de Roux's reuzengekko


Sara's zijn makkelijk te houden, hun verzorging is gelijk aan dat van de crestie of de chahoua
Het zijn echte klimmers dus is een hoge bak wel aan te raden. Een bak van 50x50x70 (lxbxh) is goed voor een koppel.
Omdat ze uit een gematigd klimaat komen zijn ze makkelijk op kamertemperatuur(21-25 graden) te houden. 's Nachts mag de temperatuur rond de 20-22 graden zijn. Zorg wel dat de temperatuur nooit voor een langere periode onder de 18 graden komt!
Zorg voor voldoende schuil (bijvoorbeeld boomschors) en klim mogelijkheden (in de vorm van bijvoorbeeld druiventakken.
Als bodembedekking gebruiken we Jungle bark, dit ziet er natuurlijk uit is voelt niet hard aan voor de diertjes. De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen, Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Zelf hebben we gekozen voor kunstplanten, deze zijn makkelijk schoon te houden en zien er toch mooi uit.

Voeding.


Sara's eten hetzelfde als alle andere Nieuw Caledonische gekko's.
Wat betreft voedsel zijn het echte alleseters. Ze eten graag insecten, maar ook fruit.
Hier eten ze het Repashy MRP. Dit krijgen ze 3 keer per week.
Daarnaast krijgen ze ook vers fruit zoals banaan, kiwi of mango.
Geef ze nooit citrusvruchten, Hierin zitten zuren die ze niet kunnen verwerken.
Ook geven we ze krekels en Blaptica Dubia (dit zijn makkelijk te kweken kakkerlakken), zodat ze toch wat te jagen hebben.