Morph GuideHier is een Morph guide voor de mensen die vragen hebben over hoe een bepaalde crested-gecko morph eruit zou "moeten" zien.
Ons voorbeeld is voornamelijk het boek "Rhacodactylus: The Complete Guide to their Selection and Care" van Allen Repashy, Phillipe de Vosjoli en Frank Fast.
Hierin werden voor het eerst op een duidelijke manier lichaamskenmerken als "morphs" omschreven.
De genetica van wimpergekko's is echter zeer onvoorspelbaar. Je kunt van te voren niet (exact) weten wat je uit het ei zult krijgen, hooguit een vermoeden van wat het zou kķnnen zijn.
We hebben bij het maken van deze guide ook onze eigen ideeŽn en mening een grote rol laten spelen.
Het moet duidelijk zijn dat wat we hier omschrijven geen "regels" zijn in de determinatie, maar met name een leidraad.
De grens tussen de ene of de andere kleurslag is soms heel vaag en daarom zal er altijd een bepaalde mate van discussie blijven bestaan over het wel of niet kloppen van een bepaalde Morph.


Fired up/Fired downDit is een algemene term voor het opkleuren van een gekko, althans binnen de Nieuw-Caledonische gekko's.
Fired-down is de kleur in rust, welke meestal flets, minder kleurvol/contrastrijk is.
Als een gekko opgewonden raakt, wil paren of gaat jagen en meestal ook na een sproeibeurt, gaan ze over in Fired-up fase.
De contrasten en kleuren raken dan in een stroomversnelling en de gekko gaat een ware metamorfose door.
Als een gekko Fired-down is, moet je wat ervaring hebben met kleuren en een goed voorstellingsvermogen hebben om een idee te krijgen van hoe het dier er Fired-up uit kan zien.
Dat kan dus betekenen dat die saaie gekko op de beurs toch een juweeltje zal blijken te zijn.


In deze guide gaat het altijd over dieren in Fired-up mode, tenzij anders aangegeven.Hier 2 voorbeelden van dezelfde gekko:

Fired-down.Fired-up:Hier is een foto om te laten zien hoe we bepaalde lichaamsdelen zullen benoemen, zodat het makkelijk te begrijpen is op welk deel van het lichaam het van toepassing is.DE MORPHSPatternlessPatroonloze gekko's hebben een uniforme kleur en hebben hooguit lichte verkleuringen op het lichaam.
Deze gekko komt in diverse kleuren voor zoals wildkleur (Buckskin), olijf, geel, rood, enz.
Sommige dieren kunnen lichaamseigenschappen vertonen zoals White Fringe, White lined lips of zelfs een aantal dalmatiŽr stipjes.
Deze eigenschappen veranderen de morph van het dier niet. De Morph "Dalmation" ontstaat pas als er aanzienelijk meer stippen op het lijf ontstaan.
De meest bekende en geliefde vorm van patroonloos is rood. Vaak mooi fel gekleurd tot een roestig of steenkleurig rood. Hoe "schoner" het dier (hoe minder dalmatiŽr stippen), hoe mooier het is.
BicolorBicolors zijn in principe patroonloos, behalve het feit dat ze niet eenkleurig zijn. Het typische verschil is dat de rug (het dorsale deel) vaak anders getint is dan het overige lichaam.
Ook in deze Morph komen de Rode Bicolors het meeste voor.Tiger/BrindleEen "Tijger" wimpergekko heeft een lichte ondergrond/hoofd kleur met donkere verkleuringen/strepen over het lichaam. Het gehele lichaam, inclusief de kop hebben normaliter dezelfde kleur, met uitzondering van de donkere banen over het lichaam. Hun buik vertoond gebruikelijk ook patroon.
Bij de "Brindle" is het Tiger patroon gewoon iets meer uitgebreid, waarbij de vertegenwoordigde kleuren bijna of geheel 50/50 zijn. Het patroon valt vaak ook over de kop en beperkt zich niet tot de rug en/of zijkanten van de gekko.DalmationDe Dalmation is een makkelijk te herkennen morph en is simpelweg te determineren door het aantal stippen op het lijf. Wel is het zo dat deze "Morph" vaak meer een eigenschap is in combinatie met een andere Morph.
Zo kun je bijvoorbeeld Bi-color Dalmations hebben of Patternless Dalamation.
De meeste wimpergekko's hebben wel een bepaald aantal stipjes, maar 2 of 3 is niet genoeg om het een Dalmation te noemen. Hier is ook het eerder genoemde punt van discussie op van toepassing, aangezien het aan de eigenaar/kweker ligt hoe hij het dier bestempeld. Wij vinden het pas een Dalmation als hij een aanzienlijk aantal stippen heeft, maar soms word het al een Dalmation genoemd als het dier 6 of 7 stipjes heeft.
Als overtreffende trap heb je dan ook nog de Super-Dalmation. Deze dieren hebben excessief veel stippen op het gehele lijf en worden dan ook als "Super-vorm" beschouwd.
Ook hier is de scheidslijn tussen normale en super Dalmation weer vaag. De ene is eerder geneigd het een Super te noemen dan de ander.
De stippen op het lijf zijn doorgaans zwart, maar komen (in mindere mate) ook voor in rood en soms zelfs groen.


DalmationDit is een "Super-Dalmation".Flame/Fire & HarlequinDe "Flame" wordt soms ook wel Fire genoemd, maar wij noemen het altijd Flame.
Het is ook weer zo'n Morph waar een hoop onduidelijkheid/discussie over is. We zullen duidelijk proberen te maken wanneer een gekko in onze ogen een Flame is en wanneer het een Harlequin wordt.
Een Flame is in principe een mindere vorm van de Harlequin.
De kleur van het dorsale deel en de kop komen bij een Flame terug op het laterale deel van het lichaam dat meestal een heel stuk donkerder gekleurd is.
Zie het maar zo dat de onderkleur een beetje door de bovenkleur heen "schemert", maar ook volledig van kleur ingevuld kan zijn. De mate waarin de kleur van het dorsale deel door het laterale deel heen schemert, bepaald mede of het een Flame of Harley betreft.
Blijft de kleur beperkt tot het onder-laterale deel ťn breid het patroon zich niet uit naar de poten, is het een Flame. Zou de kleur de midden-lijn van de laterale delen doorbreken en op de poten terug komen is het een Harlequin.
Bij de Harlequin zit er dus ook patroon op de poten en is het laterale deel veel meer "volgelopen" dan bij de Flame. Als de flanken (beide laterale delen) bijna volledig ingekleurd/volgelopen zijn met de dorsale kleur, spreken we over een "Extreme-Harlequin". Wij houden daar 85-90% voor aan, maar ook daar is de scheidslijn weer zeer vaag en moet iedereen voor zichzelf bepalen of ze het dier het predicaat "Extreme-Harlquin" waardig achten.


FlameHarlequinExtreme HarlequinPinstripeDe Pinstripe is 1 van de meest distinctieve Morphs van allemaal. Hij is goed te herkennen aan de (meestal) licht gekleurde en vergrote stekels langs het dorsale deel van het lichaam, lopend vanaf de kop tot aan de staartbasis.
De hoeveelheid pinstripe wordt meestal aangeduid in procenten. Als een pinstripe volledig langs beide zijden doorloopt, wordt dat gezien als een "100% (of ook wel Full) Pinstripe". Een dier dat echter een stukje mist word dan alsnog vaak "Full" genoemd, maar dan als "95-99% (Full) Pinstripe".
Als het percentage (redelijk) onder de 90% zakt, spreken we meestal over een (bijvoorbeeld) 80% of Partial Pinstripe. Ook als er hier en daar langs de dorsale zone een streepje loopt, noemen we het "partial pinners".
De pinstripe heeft ook nog een aantal variŽteiten.
De "Phantom-pinstripe" is een eigenschap waarbij de streep met verhoogde stekels gedeeltelijk of volledig doorloopt langs de dorsale zone. De rest van het lichaam van het dier is patroonloos. Er is dus geen sprake van een Harlequin of een Flame patroon. Idealerwijs heeft een Phantom Pinstripe witte stekels, maar di hoeft niet.
De "Reverse-pinstripe" lijkt op de "Phantom-pinstripe" of op de normale Pinstripe, maar heeft daarnaast op het laterale deel nog een donkere streep/lijn, die de al aanwezige pinstripe nog eens versterkt.
Deze streep moet ook langs de volledige pinstripe lopen.
De "Quad-pinstripe" is een van de voorgenoemde pinstripes, met als extra'tje een volledige laterale streep, tussen het onder-laterale en boven-laterale deel van het lichaam. Deze eigenschap is nog niet zo lang aanwezig binnen de "Morph's".


Partial Pinstripe.90-95% Pinstripe100% PinstripePhantom PinstripeReverse PinstripeAndere kleuren en eigenschappenCreamsicleEen donker-oranje gekko, met creme/geel kleurig patroon op het dorsale deel en de kop, alsmede mogelijk op beide laterale delen.
Betreft meestal de Flame/Harley morph. Vernoemd naar het ijsje "Creamsicle", vanwege de kleur.
Tegenwoordig worden ook rode dieren aangeboden als Creamsicle, maar deze dient echt donker-oranje van kleur te zijn om Creamsicle te "mogen" heten.BlondeDit is een term die gebruikt word om zeer donker gekleurde gekko's met zeer licht-gekleurd/creme Flame of Harlequin patroon te omschrijven.HalloweenDit is een Harlequin of Flame met een donkere lichaamskleur en een oranje of rood Harlequin/Flame patroon. Het liefst bestaat een Halloween uit 3 kleuren (I.c.m. wit/creme).Tri-colorEen tri-color is een gecko met drie duidelijk te onderscheiden kleuren.Bijvoorbeeld, zwart, rood/oranje en wit. Dingen als White Fringe, Pinstripes en portholes tellen hierbij niet mee.Portholes en White FringeDit is een term die word gebruikt om de witte "gaten/ramen" in de laterale zone van de gekko te omschrijven. Het zijn witte vlekken die een beetje op patrijspoortjes in het lichaam lijken, vandaar de naam "Portholes".
White Fringe is de witte streep die soms op de achterpoten van het dier zit. Die streep loopt meestal vanaf het lijf tot aan de voet, langs de hele poot.


Hier een voorbeeld van een gekko die beide eigenschappen heeft.CrownedDit is een term die wordt gebruikt als de ciliatus een extra brede kopstructuur heeft. Daardoor gaan de stekels aan de kop als het ware naar beneden hangen. Van boven gezien is de gehele kop een stuk breder.
MoonglowEen populaire naam om onterecht veel geld voor te vragen, want we kunnen hier kort over zijn... Moonglow bestaat in onze ogen niet.
Het word gebruikt voor licht gekleurde gekko's in fired-down fase, waardoor ze soms bijna wit lijken.
Als deze gekko's echter fired-up zijn, zullen ze gewoon geel, rood of buckskin worden.


Dit waren de meest voorkomende, voor ons tot nu toe bekende en in onze ogen meest belangrijke Morphs en Eigenschappen waarover een Wimpergekko kan beschikken.
Er zijn nog best wat (onzin) Morphs in omloop, waar we vooralsnog geen aandacht aan zullen besteden.
Als er echte nieuwe Morphs ontwikkeld worden, zullen wij dat aan onze morph guide toevoegen en waar nodig aanpassen.