Bavayia montana

Bavayia montana zijn middelgrote gekko's, van rond de 15 cm in totale lengte. Ze vertonen diverse kleuren op hun lijf, varierend van bruin, geel, creme tot zwart.Geslachtsbepaling


Na ongeveer 12 maanden is het geslacht dan ook makkelijk te bepalen. De mannen vertonen een duidelijke bult aan de staartbasis. Hier zit de Hemipenis. De vrouwelijke dieren hebben nauwelijks of geen bult.

Huisvesting


Montana's zijn makkelijk te houden, ongeveer vergelijkbaar met andere Nieuw Caledonische gekko's.
Een bak van 30x30x45 cm (lxbxh) is goed voor een koppel.
Omdat ze uit een gematigd klimaat komen zijn ze makkelijk op kamertemperatuur(21-25 graden) te houden. 's Nachts mag de temperatuur rond de 20-22 graden zijn.
Zorg voor voldoende schuil (bijvoorbeeld boomschors) en klim mogelijkheden (in de vorm van bijvoorbeeld druiventakken). Als bodembedekking gebruiken we Jungle bark. Dit ziet er natuurlijk uit en voelt niet hard aan voor de diertjes. De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen, Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid.
Zelf hebben we gekozen voor kunstplanten, deze zijn makkelijk schoon te houden en zien er toch mooi uit.

VoedingHier eten ze het Repashy MRP. Dit krijgen ze 3 keer per week. Daarnaast krijgen ze 1 keer per maand yoghurt of vers fruit zoals kiwi, banaan of mango.
Ook geven we ze krekels of Blaptica Dubia (dit zijn makkelijk te kweken kakkerlakken), zodat ze toch wat te jagen hebben.