Rhacodactylus leachianus

Nieuw-Caledonische Reuzengekko
Dit is de grootste gekko ter wereld. En tegelijk is het ook een van de meest vocale gekko's ter wereld. Ze brengen een heel scala aan geluiden voort waaronder, grommen, blaffen en fluiten.
De Rh. Leachianus komt voor op Grande Terre en de omliggende eilanden. De leachianus van Grande Terre worden ookwel GT genoemd.

GeslachtsbepalingBij een van ongeveer 10-15 gram zijn met een loep Preanale poriŽn waar te nemen, en is het verschil tussen een man en een vrouw goed zichtbaar. Met een leeftijd van ongeveer 4-5 jaar (en ten minste 20 cm SVL) zijn ze kweekrijp. Het duurt echter langer voor het dier volledig is uitgegroeid. Ze bereiken volwassen grootte tussen de 5 en 7 jaar.

Huisvesting


Het hebben van een koppel wil ook niet zeggen dat je een paartje hebt. Ze zijn zeer kieskeurig in wie ze als partner kiezen. En als deze gekko's gaan vechten, reken dan maar op flinke schade! Ze kunnen dan ook het beste gescheiden gehouden worden. Een terrarium van 80x40x80 is groot genoeg voor een gekko.
De GT is gek op klimmen en stukken tak en boomschors is in het terrarium zeker aan te raden. Als bodembedekking gebruiken we Jungle bark, dit ziet er natuurlijk uit.
De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen, Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Zelf hebben we gekozen voor kunstplanten, deze zijn makkelijk schoon te houden en zien er toch mooi uit.Voeding


Leachianus zijn echte vleeseters. In het wild eten ze van insekten tot kleine zoogdieren tot vogels. Bij ons krijgen ze het Repashy MRP. Daarin zit alles wat ze nodig hebben. Ze eten hier ook vers fruit zoals kiwi, banaan of mango. Ook krijgen ze krekels, Blaptica Dubia en 1 keer per maand een muis.