Correlophus ciliatus

Wimpergekko of crested gekko


Deze gekko word ook wel "Wimpergekko" genoemd, en als je ze ziet weet je ook gelijk waarom.
Boven de ogen hebben ze stekels, deze lijkt veel op wimpers. Van deze soort werd een lange tijd gedacht dat ze uitgestorven waren. Dit veranderde echter allemaal in 1994 nadat na een tropische storm een exemplaar gevonden werd op őle Des Pines, een eiland nabij Grande Terre. Daarna zijn er door Frank Fast en Phillippe de Vosjoli meerdere gevonden en een aantal daarvan zijn mee genomen naar Amerika. Daar zijn ze verder met het soort gaan kweken en inmiddels is het een veel gehouden soort uit Nieuw CaledoniŽ.De Crested gecko wordt ongeveer 20 cm lang (van kop tot en met staart), maar vaak wordt de lengte van deze dieren vaak weer gegeven als SVL (Snout to vent lenght, oftewel, van kop tot kont).
Dit komt omdat de dieren vrij makkelijk hun staart afwerpen. Dit groeit echter, als enige in de Correlophus-familie, niet meer aan. In het wild worden dan ook haast geen exemplaren met staart gevonden.
De SVL van een Crested gecko is ongeveer 10-12 cm. Een volwassen gekko (met staart) weegt ongeveer 40 gram, maar er kunnen ook uitschieters bij zitten. Van deze gekko is niet bekend hoe oud ze kunnen worden, omdat ze pas herontdekt zijn. De dieren die toen zijn mee genomen leven echter nog wel en zijn nog steeds sexueel actief. Daardoor wordt geschat dat deze dieren zo'n 25 jaar oud kunnen worden.

Geslachtsbepaling


Na ongeveer 12-14 maanden zijn de dieren sexueel volwassen (maar niet kweek rijp!). Tegen die tijd is het geslacht dan ook makkelijk te bepalen. De mannen vertonen een duidelijke bult aan de staartbasis. Hier zit de Hemipenis. De vrouwelijke dieren hebben nauwelijks of geen bult. Als de dieren 10 gram zijn, is het geslacht soms al te bepalen door middel van een loep. De mannelijke dieren vertonen dan Preanale poriŽn en de vrouwtjes hebben deze niet.

Huisvesting


Crested geckos zijn vrij makkelijk te houden.
Het zijn echte klimmers dus is een hoge bak wel aan te raden. Een bak van 50x50x70 (lxbxh) is goed voor een koppel.
Omdat ze uit een gematigd klimaat komen, zijn ze makkelijk op kamertemperatuur(21-25 graden) te houden. 's Nachts mag de temperatuur rond de 20-22 graden zijn. In de winter liggen de temperaturen lager.
Zorg voor voldoende schuil (bijvoorbeeld boomschors) en klim mogelijkheden (in de vorm van bijvoorbeeld druiventakken), dit laatste is om eventuele afwijkingen aan de staartbasis (Floppy Tail) te voorkomen.
Als bodembedekking gebruiken we Jungle bark. Dit ziet er natuurlijk uit en voelt niet hard aan voor de diertjes. De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen, Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Zelf hebben we gekozen voor kunstplanten, deze zijn makkelijk schoon te houden en zien er toch mooi uit.Wat betreft voedsel zijn het echte alleseters. Ze eten graag insecten, maar ook fruit.
Hier eten ze het Repashy Crested MRP. Dit krijgen ze 3 keer per week.
Daarnaast krijgen ze 1 keer per maand vers fruit zoals kiwi, banaan of mango
Geef ze nooit citrusvruchten, hierin zitten zuren die ze niet kunnen verwerken als ze deze op grote schaal binnen krijgen.
Ook geven we ze krekels of Blaptica Dubia (dit zijn makkelijk te kweken kakkerlakken), zodat ze toch wat te jagen hebben.