Mniarogekko Chahoua

Er zijn 2 lokaliteiten van de Chahoua. De Mainland, deze komt van Grande Terre, en de Pine Island, die van Pine Island afkomstig is. Deze lokaliteiten verschillen qua uiterlijk, maar genetisch gezien zijn ze wel hetzelfde. De Pine Island heeft meer patroon en is feller van kleur. Vaak komt deze voor met een bruine ondergrond met en fel rood en/of groene tekening. Vaak wordt de Pine Island ook groter dan de Mainland. Dit komt omdat de Mainland eerder gevonden is en mee is genomen naar Amerika. Daar zijn ze er een aantal jaar mee gaan kweken waardoor helaas inteelt is ontstaan. Vermoed wordt dat dat de reden is waardoor de Mainland dieren iets kleiner blijven. Wij kweken met beiden lokaliteiten. De Chahoua valt onder de "Grotere"gekkos, en met een totale lengte van ongeveer 25 cm, is het een opvallende verschijning. Ze hebben een erg stevig lijf en wegen ongeveer 50-60 gram. Ze kunnen een leeftijd van ongeveer 30 jaar bereiken.Geslachtsbepaling


De Chahoua is volwassen bij een leeftijd van 14-18 maanden. Bij ongeveer 6 maanden is het geslacht met een loep te bepalen. Je kunt dan kijken naar Preanale poriŽn. Dit is echter wel erg lastig te zien, de Chahoua heeft namelijk hele kleine schubben.

Huisvesting


Ze hebben een erg beweegbare staart en kunnen deze ook helemaal opkrullen, ze laten deze ook niet snel af vallen.
Het zijn van nature hele rustige dieren die goed met meerdere gehouden kunnen worden. Denk er echter wel om dat je nooit meer dan 1 man in een bak hebt zitten!
Een terrarium van 50x50x70 cm is groot genoeg voor een koppel.


Voeding

Chahouha's eten hetzelfde als de andere dieren uit Nieuw Caledonie, ze hebben echter wel een voorkeur voor insecten.
Hier krijgen ze, net als de rest, Repashy dieet af en toe een Blaptica Dubia en zo nu en dan een muisje.