Rhacodactylus Auriculatus

Gargoyle gecko
Deze gekko dankt zijn naam aan de bonkige uitsteeksels op zijn kop. Daardoor krijgt hij een beetje de vorm van de kop van een Gargoyle (waterspuwer). Het is, samen met de Crested gecko, het meest gehouden Rhacodactylus soort in de reptielen hobby.
De Gargoyle wordt ongeveer 20 cm lang (van kop tot en met staart), maar worden zwaarder dan de Crested gecko. Vooral de vrouwtjes kunnen een gewicht van soms wel 60 gram bereiken.
Net als de rest van de Rhacodactylus kunnen deze gekkos een behoorlijke leeftijd behalen. Geschat wordt dat ze zo'n 20 jaar of ouder kunnen worden.
Ze zijn een stuk minder sociaal dan de rest van de Rhacodactylus-familie. Als je meerdere dieren in 1 terrarium huisvest, kan er kannibalisme optreden. Vaak resulteert dit in gekko's zonder staart. Het voordeel van dit soort is dan wel dat ze een regenererend vermogen hebben en dat de staart dus weer aangroeit, dit in tegenstelling tot de Ciliatus.
Hou ook nooit meer dan 1 man per groep! De onderlinge concurrentie-strijd
die dan ontstaat heeft vaak de dood van een van de mannen tot gevolg.

Geslachtsbepaling


Na ongeveer 18 maanden zijn de dieren sexueel volwassen. Tegen die tijd is het geslacht dan ook makkelijk te bepalen. De mannen vertonen een duidelijke bult aan de staartbasis, daar zitten de hemipenes. De vrouwelijke dieren hebben nauwelijks of geen bult. Na een maand of 6 is het geslacht al te bepalen door middel van een loep. De mannelijke dieren vertonen minimaal 5 rijen met Preanale poriŽn. De vrouwtjes kunnen soms ook schubben hebben met "deukjes" dat zijn dan 3 rijen of minder. Dit zijn echter geen echte Preanale poriŽn, maar meer een soort Pseudo-poriŽn.

Huisvesting


Gargoyles zijn vrij makkelijk te houden.
Ondanks het feit dat dit soort vrij vaak op de bodem te vinden is, is een hoge bak toch wel aan te raden. Een bak van 50x50x70 (lxbxh) is goed voor een koppel. Omdat ze uit een gematigd klimaat komen zijn ze makkelijk op kamertemperatuur(21-25 graden) te houden. s'Nachts mag de temperatuur rond de 20-22 graden zijn. Zorg wel dat de temperatuur nooit voor een langere periode onder de 18 graden komt!
Zorg voor voldoende klim en schuil mogelijkheden. Gargoyles klimmen een stuk minder dan de andere Rhacodactylus en zijn dan ook vaak op de bodem te vinden. Daarom is een zo natuurlijk mogelijke ondergrond het beste.
Zelf gebruiken wij junglebark, dit geeft een hele natuurlijke uitstraling, en doet geen pijn aan de pootjes van de dieren.
De luchtvochtigheid moet zo rond de 70% liggen. Dit kun je bereiken door vaak te sproeien. Ook het gebruik van echte planten draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Zelf hebben we gekozen voor kunstplanten, die zijn makkelijk schoon te houden en zien er toch mooi uit. Vergeet ook geen takken (bijvoorbeeld druiven stronk) en stukken boomschors in de bakken te leggen. De dieren vinden het heerlijk om hier op te gaan liggen.

Voeding


Gargoyles zijn echte insecten eters, maar zoals bij zo veel reptielen kunnen ze makkelijk tekorten ontwikkelen voor bepaalde voedingsstoffen. Daarom heeft Allen Repashy een speciaal voer op de markt gebracht. Dit is een poeder wat gemengt moet worden met water. Dit vormt dan een papje waar alles in zit wat ze nodig hebben.
Tegenwoordig is er geen speciaal Gargoyle voer meer verkrijgbaar, maar ze doen het net zo goed op het Crestie MRP (Meal Replacement Powder).
Hier krijgen ze 3 keer per week zo'n papje.
Natuurlijk zijn de dieren ook gek op fruit. Dus een keer in de maand krijgen ze hier wat kiwi, mango of banaan
Om toch het jachtgedrag te stimuleren krijgen ze af en toe ook krekels of kakkerlakken (Blaptica Dubia).